Dit moet je weten voor je een Golden Retriever pup koopt (2024)

Een Golden Retriever pup kopen, is niet zomaar iets. Je krijgt er in een keer een grote verantwoordelijkheid bij en het hangt voor een groot deel van jouw inspanningen en kennis af hoe de Golden zich ontwikkelt. Het is dan ook belangrijk om er goed over na te denken of je genoeg tijd hebt om een Golden Retriever pup op te voeden. Daarnaast is het ook goed om rekening te houden met de kosten die bij een Golden Retriever puppy komen kijken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor je een Golden Retriever pup koopt.

De eerste weken met een Golden Retriever puppy

De eerste weken met een Golden Retriever pup zijn fantastisch, maar ook heel intens. Je moet er rekening mee houden dat het een hoop energie kost en dat je er in het begin – net als met een baby – regelmatig uit moet ‘s nachts. Hieronder vertellen we je wat je kunt verwachten van de eerste weken met een Golden Retriever puppy.

Een grote verandering

Je Golden Retriever pup is weggehaald uit z’n vertrouwde omgeving en heeft afscheid moeten nemen van z’n moeder, misschien vader en z’n broertjes en zusjes. Een pup kan hier best wel van onder de indruk zijn en voor sommige pups duurt het even voor ze dit verwerkt hebben.

Een puppy proof huis

Zo komen in een nieuw huis met nieuwe mensen, andere geuren en allerlei andere objecten die ze waarschijnlijk nog niet kennen. De meeste Golden Retriever pups zullen alles willen ontdekken en daarbij niet schuwen om hun tandjes te gebruiken. Zorg er daarom voor de komst van de pup voor dat je je huis goed naloopt op mogelijke gevaren. Losse kabels en kleine voorwerpen die de Golden pup in kan slikken, kun je het beste van tevoren veilig opbergen.

Veel slapen

Al die nieuwe indrukken zijn heel vermoeiend voor je pluizige nieuwe huisgenoot. Hou er rekening mee dat hij heel veel zal slapen en dit ook echt nodig heeft. Sommige pups geven uit zichzelf niet meteen aan de vermoeidheid toe en blijven spelen en verkennen als je ze niet even helpt om tot rust te komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de Golden Retriever pup vanaf het begin aan z’n bench te laten wennen. Je kunt er gewoon bij blijven, maar het beperken van z’n omgeving kan hem wel helpen om te slapen als hij dat nodig heeft.

Lees ook: Zo kies je de beste bench voor een Golden Retriever

Zindelijk worden

Ook zindelijkheidstraining hoort erbij als je een Golden Retriever pup koopt. Hou er dan ook rekening dat je pup in het begin misschien een keer een ongelukje zal hebben. Door z’n omgeving in te perken en hem niet meteen vrij door het hele huis te laten lopen, verklein je de kans op ongelukjes. Van nature zal een pup zijn eigen nest (huis) niet willen bevuilen. Het kan daardoor zijn dat hij in de woonkamer niets zal doen, maar de keuken niet als onderdeel van z’n nest beschouwt en dat een prima plek vindt om z’n behoefte te doen. Als je in een appartement woont en je pup niet altijd op tijd naar buiten kunt begeleiden, kun je ook puppy pads gebruiken bij de zindelijkheidstraining.

Korte afstanden wandelen

Een Golden Retriever pup mag in het begin nog niet zo ver lopen. Aangezien de Golden Retriever gevoelig is voor heup- en elleboogdysplasie is het des te belangrijker om dit in acht te nemen. Te veel lopen, springen en wild spelen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van deze aandoeningen en voor veel leed zorgen. Hoewel je voor het zindelijk maken dus wel váák niet buiten moet, betekent dit niet dat je ook vér moet wandelen. Per wandeling kun je het beste aanhouden dat je Golden Retriever puppy 10 minuten per levensmaand mag wandelen. Een pup van 3 maanden mag dus 30 minuten wandelen per keer. Als je toch verder wilt wandelen, kun je een draagzak of hondenbuggy overwegen. Dit is handig tijdens de socialisatie, maar bijvoorbeeld ook als je meerdere honden hebt die ook beweging nodig hebben.

Lees ook: Wat is de beste hondenbuggy?

Voor het eerst alleen zijn

De eerste keer alleen zijn, is niet niks voor een pup. Om te voorkomen dat je Golden Retriever puppy verlatingsangst ontwikkelt, is het belangrijk om dit heel rustig op te bouwen. De eerste weken kun je hem beter helemaal nog niet alleen laten, maar juist zorgen dat jullie band zo sterk mogelijk wordt en dat hij zich veilig voelt. Daarna kun je het rustig opbouwen door je pup steeds iets langer alleen te laten. Een bench is hiervoor heel praktisch en je kunt het makkelijker maken door telkens hetzelfde ritueel te volgen. Je laat de pup bijvoorbeeld even plassen, begeleidt hem naar z’n bench, geeft hem z’n favoriete knuffel of een kong met wat lekkers en zegt iets als: ‘goed op het huis passen hè?’. Begin met een paar tellen en maak er niets groots van als je terugkomt. Dit moet de normaalste zaak van de wereld worden.

Een Golden Retriever pup kopen

Als je besluit om een Golden Retriever pup te kopen, is de eerste stap een goede fokker kiezen. Helaas zijn er nog altijd veel broodfokkers actief die er enkel op uit zijn zoveel mogelijk geld te verdienen. Vaak zijn de honden van een broodfokker ziek en ongelukkig. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een pup van een broodfokker te ‘redden’, draagt dit uiteindelijk alleen maar bij aan nog meer leed. Zo lang een broodfokker pups verkoopt, zal hij namelijk nieuwe nestjes blijven fokken.

Een goede Golden Retriever fokker

We raden je dan ook aan om op zoek te gaan naar een goede Golden Retriever fokker. Een goede fokker is vaak aangesloten bij een rasvereniging en voor veel fokkers geldt zelfs dat het fokken een hobby is en de pups in huiselijke omgeving opgroeien. De ouders worden bij een goede fokker getest op erfelijke aandoeningen en als je de pups gaat bekijken, is het vaak ook mogelijk om de ouders te zien.

Broodfok herkennen

Om een goede fokker van een broodfokker te onderscheiden, kun je daarnaast op verschillende dingen letten. Zo is een goede fokker gepassioneerd en weet hij heel veel over het ras. Stel dan ook heel veel vragen, een gepassioneerd fokker zal het alleen maar leuk vinden om te vertellen over z’n favoriete hondenras. Vraag verder naar de ouderdieren en vraag ook gerust of je hun papieren en bloedonderzoeken mag zien. Vaak heeft een goede fokker slechts één of enkele nestjes, meestal van niet meer dan één of twee verschillende rassen. Broodfokkers bieden daarentegen vaak pups van allerlei verschillende rassen tegelijkertijd aan. Ook kun je bij een broodfokker lang niet altijd de ouders zien en bloedonderzoeken zijn ook niet beschikbaar.

Tot slot zal een goede fokker jou veel vragen stellen. Hij zal willen weten waar de pup terecht komt en willen weten of je goed weet waar je aan begint. Een broodfokker maakt dit allemaal niets uit en wil je zo snel mogelijk een pup verkopen.

Kosten van een Golden Retriever pup

Uiteraard is een Golden Retriever pup in de meeste gevallen niet gratis en zul je ook na de aanschaf met bepaalde kosten rekening moeten houden. Hieronder vertellen we je meer over de prijs van een Golden Retriever pup. Ook hebben we de eenmalige en terugkerende kosten voor je op een rijtje gezet.

Aanschaf van een Golden Retriever puppy

De Golden Retriever pup prijs die je betaalt, verschilt per fokker en hangt daarnaast van een aantal andere factoren af. Zo is de prijs voor een Golden Retriever puppy met stamboom vaak hoger dan voor een pup zonder stamboom en kan ook de bloedlijn van invloed zijn. Als de ouders van de pup kampioen zijn, zal dat automatisch de prijs van de Golden Retriever pup verhogen.

Gemiddeld ligt de prijs voor een Golden Retriever pup tussen de 900 en 1500 euro. Een pup zonder stamboom kan goedkoper zijn en bijvoorbeeld 600 of 700 kosten. Een pup uit een hele goede bloedlijn kan duurder zijn en bijvoorbeeld 2000 euro kosten.

Eenmalige kosten voor een Golden Retriever pup

Wanneer je een Golden Retriever pup koopt, zul je ook rekening moeten houden met de kosten voor spulletjes. Zo heeft je pup een mand of kussen nodig, maar bijvoorbeeld ook een halsband, hondenriem en een voerbak. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Hondenmand of -kussen

In de eerste plaats heeft de Golden Retriever puppy een fijne plek nodig om te liggen. Dis kan zowel een hondenmand als hondenkussen zijn. Een pup slaapt heel veel, dus het is belangrijk dat zijn eigen plekje comfortabel ligt.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenmand voor een Golden Retriever

Hondenbench

Een hondenbench komt in veel situaties van pas en is met name tijdens het trainen van je Golden pup erg handig. Je gebruikt het bijvoorbeeld bij zindelijkheidstraining en alleen thuis zijn.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenbench voor een Golden Retriever

Halsband

Een halsband handig om je pup even vast te houden én om hem aan te lijnen. Een halsband is vooral geschikt in combinatie met een standaard riem. Voor een lange lijn kun je beter een tuigje gebruiken. Verder kun je aan de halsband een penning AL hangen, zodat een eventuele vinder je kan bellen als je Golden Retriever pup ooit wegloopt of verdwaalt.

Lees ook: Zo kies je de beste halsband voor een Golden Retriever

Hondentuigje

Een hondentuigje gebruik je ook om je pup aan te lijnen, maar zorgt voor een betere verdeling van de druk. Als je pup erg enthousiast is en trekt, kan een halsband voor verkeerde belasting van z’n nek zorgen.

Lees ook: Hoe kies je het beste hondentuig voor jouw hond?

Hondenriem

Om je Golden Retriever pup uit te laten, heb je ook een hondenriem nodig. Het is het handigst om verschillende hondenriemen aan te schaffen. Een standaard hondenriem is handig voor korte uitlaatrondjes en een lange lijn of trainingslijn is bijvoorbeeld geschikt om het ‘hier’ commando aan te leren.

Voerbakken

Je Golden Retriever pup zal meerdere keren per dag te eten krijgen, dus je zult ook een goede voer- en waterbak nodig hebben. Zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn. Eventueel kun je ook voor een voerbak met standaard kiezen, zodat de voerbakken op hoogte staan en niet verschuiven.

(Puppy)speelgoed

Puppy’s zijn speels en goed puppyspeelgoed AL is dan ook onmisbaar. Probeer verschillende soorten hondenspeelgoed uit om erachter te komen wat jouw Golden Retriever puppy het leukst vindt.

Terugkerende kosten voor een Golden Retriever

Naast de eenmalige kosten op het moment dat je een Golden Retriever pup koopt, zijn er ook maandelijks of jaarlijks terugkerende kosten. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Hondenvoer

Goed hondenvoer is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je Golden Retriever puppy. Het zorgt voor een sterk skelet en spierstelsel en draagt bij aan een goed immuunsysteem.

Vlooienmiddel

Bijna elke hond krijgt wel eens te maken met vlooien. Als je je Golden Retriever meteen behandelt, ben je er vaak snel weer vanaf. Als je het te laat in de gaten hebt, kunnen deze kleine beestjes echter voor een vervelende plaag zorgen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om je Golden Retriever pup preventief te behandelen tegen vlooien.

Lees ook: Wat is het beste middel tegen teken en vlooien bij honden?

Ontworming

Ook ontwormen is verstandig en voor een pup zelfs essentieel. Als het goed is, heeft de fokker de pup al een aantal keer ontwormd en moet je dit zelf nog herhalen. Als je Golden Retriever volwassen is, is 4 keer per jaar ontwormen meestal voldoende.

Poepzakjes

Op de meeste plekken in Nederland is het verplicht om de uitwerpselen van je hond op te ruimen. Je zult dan ook geregeld poepzakjes moeten kopen.

Lees ook: Je hond uitlaten: zo kies je de beste poepzakjeshouder

Dierenarts

Een andere kostenpost die in elk geval jaarlijks terugkomt is de dierenarts. Het is namelijk sowieso verstandig om je Golden Retriever eens per jaar te laten nakijken door een dierenarts. Ook vaccineren kun je dan laten doen. Uiteraard is het niet te voorspellen wanneer je nog meer naar de dierenarts moet en welke kosten hierbij komen kijken. Eventueel kun je overwegen om een verzekering voor je Golden Retriever pup af te sluiten, zodat je niet plotseling hoge bedragen hoeft af te rekenen.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenverzekering

Conclusie over het hebben van een Golden Retriever puppy

Een Golden Retriever puppy opvoeden en verzorgen is een grote verantwoordelijkheid en soms best een uitdaging. Als je er goed over hebt nagedacht een Golden Retriever pup past in je leven, is het echter ook een fantastische ervaring. Als je besluit om een Golden Retriever pup te kopen, wensen we je heel veel succes en plezier!

Dit moet je weten voor je een Golden Retriever pup koopt (2024)

FAQs

Waar moet je op letten bij een Golden Retriever? ›

Het karakter van de Golden Retriever

Deze hond is van nature zelfverzekerd en gehoorzaam, maar er wordt wel aangeraden om het dier hiervoor te trainen. Dit ras is erg trouw en aanhankelijk en houdt niet van eenzaamheid. Let wel, omdat hij zo sociaal en aanhankelijk is, is een golden retriever geen goede waakhond!

Hoe duur is een Golden Retriever pup? ›

Een Golden Retriever met FCI-stamboom kost gemiddeld rond 1700 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op ruim 40 euro per maand.

Hoe lang kan een Golden Retriever alleen thuis zijn? ›

Golden retrievers zijn familiehonden; ze moeten binnenshuis leven met hun menselijke 'roedel' en mogen geen uren alleen in de achtertuin doorbrengen. Golden retrievers zijn actieve honden die dagelijks 40-60 minuten hard moeten bewegen.

Is een Golden Retriever makkelijk? ›

Golden Retrievers zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen en hebben een vriendelijke, aanhankelijke aard. Dit maakt ze een populair ras als familiehond. Het is belangrijk om op jonge leeftijd met de opvoeding te beginnen, omdat ze anders een sterke wil kunnen ontwikkelen en ongewenst gedrag kunnen vertonen.

Is een Golden Retriever rustig? ›

De golden retriever is zachtaardig, gevoelig, kalm en evenwichtig. Hij is rustig en blaft zelden. Fijne eigenschappen die hem geschikt maken als blindengeleidehond, buddyhond of assistentiehond.

Waar slaapt mijn Golden Retriever? ›

Voor het comfort is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de slaapplek een zachte ondergrond heeft. Ook is het verstandig om de slaapplek in een ruimte te plaatsen die niet te warm of te koud is en vrij van tocht en vocht.

Hoe vaak moet je een Golden Retriever uitlaten? ›

Hij houdt erg van lange wandelingen en zwemmen. Hij heeft veel beweging nodig. Naast spelen is het vaak wel nodig om 4 keer per dag een half uur te wandelen met een volwassen hond Golden Retriever (let bij een pup op dat hij niet te lang achter elkaar loopt, te wild speelt etc., dit kan de gewrichten teveel belasten).

Welk type golden retriever is duurder? ›

Dat gezegd hebbende, zijn Engelse Cream Golden Retrievers vaak duurder dan andere soorten Goldens vanwege hun wenselijke uiterlijk. Afhankelijk van de fokker kan de gemiddelde puppy ongeveer $ 3.500 kosten.

Heeft een Golden Retriever veel beweging nodig? ›

Een Golden Retriever in het gezin opnemen

Ondanks dat een Golden Retriever geen urenlange beweging nodig heeft, is het wel een grote hond en heeft hij dus voldoende ruimte nodig. Daarom zou ik dit ras minder snel aanraden wanneer je bijvoorbeeld een appartement zonder tuin hebt.

Kan een golden retriever 8 uur alleen gelaten worden? ›

Zolang uw Golden Retriever gezond is, kunt u hem dus ongeveer 3 tot 6 uur en niet langer dan 8 uur met rust laten. Hoe lang ze alleen gelaten worden, hangt bij puppy's af van hun leeftijd en bij oudere honden hangt het af van eventuele gezondheidsproblemen of toiletbehoeften die ze hebben.

Hoe lang slaapt een Golden Retriever? ›

Gemiddeld genomen heeft een volwassen hond 14-18 uur per 24 uur aan slaap nodig. Dit geldt voor alle honden ook actieve hondenrassen (werklijnen/honden met een hoog energielevel). Juist actieve honden hebben deze rust nodig, omdat hun prikkelemmertje sneller vol kan zitten.

Kun je een puppy 8 uur alleen laten? ›

Acht uur zou altijd het absolute maximum moeten zijn dat u uw puppy alleen thuis laat – en pas als hij ouder is dan zes maanden . Als uw pup echter buiten is of toegang heeft tot de tuin voor een pauze in de badkamer, kan het zijn dat hij vanaf jongere leeftijd acht uur alleen gelaten wordt.

Wat is de moeilijkste leeftijd met een golden retriever? ›

De adolescentieperiode begint rond de leeftijd van 5 maanden en duurt tot ze ongeveer twee tot drie jaar oud zijn. Het moeilijkste is meestal tussen de 8 en 18 maanden (dat is wanneer de meeste honden worden overgegeven aan reddingsacties en schuilplaatsen).

Vanaf welke leeftijd moet ik beginnen met het trainen van mijn golden retriever-puppy? ›

Als ze het voortrainingsprogramma thuis volgen met hun hond van 7-8 weken oud tot hij 6 maanden oud is, dan is de kans groot dat de hond het snel leert. De pup komt in ons trainingsprogramma en weet al veel van de dingen die we hem zullen vragen.

Is het moeilijk om een ​​golden retriever te aaien? ›

Klittenband hond

Als je niet zoveel saamhorigheid wilt, is een golden niets voor jou! Ze moeten dichtbij hun mensen zijn om gelukkig te zijn. Wees bereid om veel te aaien met je golden retriever – ze zijn er dol op. Sommige Goldens zijn ronduit behoeftig in hun verlangen naar aandacht van hun mensen .

Is een Golden Retriever een gezinshond? ›

De golden retriever is een van de meest populaire gezinshonden wereldwijd. Door zijn goedmoedige gelaten aard en zijn speelsheid is hij erg geliefd bij gezinnen met kinderen. De vriendelijke golden retriever kan ook goed met andere huisdieren overweg.

Hoeveel aandacht heeft een Golden Retriever nodig? ›

Golden Retrievers zijn actieve honden en hebben veel beweging nodig. Het is daarom aan te raden om je Golden Retriever minimaal twee keer per dag uit te laten en hem de mogelijkheid te geven om te rennen en te spelen.

Hoe vaak moet een Golden Retriever uit? ›

Ze zijn groot en hebben dus als volwassen hond tussen de 10 en 15 km per dag beweging nodig. Dit kan al met een losloopwandeling van een uur, en twee wandelingen van een half uurtje. Ook kun je je golden leren om naast de fiets te lopen, en een deel van de beweging kun je ook doen door je hond te laten zwemmen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6245

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.