Boekenruil: stuur je boek op reis - zwerfboek | Reishonger (2024)

Toen ik afgelopen weekend op het treinstation van Groningen liep zag ik een eenzaam boek in de vensterbank van het stationsgebouw liggen. Nieuwsgierig liep ik er naartoe en nam het boek in mijn handen. 'De wolkenjagers' was de titel. Toen ik het boek verder bekeek bleek het niet zomaar een boek te zijn. Het was er te vondeling gelegd.

Boekenruil: stuur je boek op reis - zwerfboek | Reishonger (1)

Toen ik het boek opensloeg ontdekte ik dat er een wereldwijd netwerk aan verbonden was! ‘Zeer interessant’ dacht ik, en ik las snel de introductie die amateuristisch op de eerste bladzijde geplakt was middels een label. ‘Ik ben een zwerfboek op zoek naar een nieuwe lezer’ stond er in het verhaaltje.

Book Crossing website – een hedendaagse vorm van flessenpost

Het boek bleek gelinkt te zijn aan de website Bookcrossing.com. Een website die wereldwijd actief is. De lezers onder ons kunnen op deze website gratis een eigen profiel aanmaken. Vervolgens biedt de website de mogelijkheid om eigen boeken te registreren en er een stukje tekst bij te schrijven. Daarna krijgt het boek een eigen registratienummer en is voor iedereen online te traceren. De bedoeling is dat het registratienummer in het boek vermeld wordt en het boek vervolgens te vondeling gelegd wordt of dat de eigenaar het simpelweg aan iemand weg geeft.

De gelukkige vinder van het boek, zoals ik dat was op het Groningener station, kan het boek meenemen en lekker van elke pagina gaan genieten. Het leuke is natuurlijk als de vinder even naar Bookcrossing.com navigeert om daar het boek op te zoeken en middels een berichtje aangeeft dat het boek gevonden is, en waar je het boek naartoe hebt genomen. Als iedereen dat met dit boek doet, kun je precies zien waar het boek al geweest is, en wie er al in gelezen heeft. Uiteraard mag je zo vrij zijn om na het lezen ook een review achter te laten. De enige verantwoordelijkheid die je over het boekt hebt is zorgen dat het weer ergens terecht komt voor een volgende vinder.

Ook zo’n last van een zware tas?

Dit concept is ideaal voor backpackers want naast die dikke Lonely Planet die al snel een kilo weegt, heb je het liefst maar één leesboek bij je om die overvolle rugtas zo licht mogelijk te houden. Overigens is het reizen al duur genoeg en wil je niet elke twee weken 20 euro spenderen aan een nieuw boek. Met Bookcrossing kun je je boeken uitdelen en nieuwe boeken lezen. Perfect te combineren met de boekenruilplank in het hostel! En na je vakantie kun je precies zien in welke landen je boek geweest is.

Houd je van je boeken, laat ze dan gaan

Zelf je eigen boeken te vondeling leggen? Surf dan even naar Bookcrossing.com, maak een gratis profiel aan en registreer je boek. Vergeet niet met een pen het registratienummer en de website in het boek te vermelden met een korte uitleg wat de bedoeling is. Via de website kun je overigens labels bestellen of online uitprinten die je in het boek kunt plakken. De website biedt trouwens een handige feature aan waarmee je via een email-alert precies kunt zien waar jouw boeken terechtkomen!

Tekst: Frederik Iedema, foto: Ed Yourdon

 • Over
 • Laatste berichten

Dionne

Voel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Laatste berichten van Dionne (alles zien)

 • De Green Challenge - 6 mei 2024
 • 5x waarom je naar Zuid-Finland wil deze zomer - 21 maart 2024
 • 10 hoogtepunten van Ibiza per huurauto - 20 maart 2024

Gerelateerde Berichten

 • Sulawesi: kalksteengrotten en dodenrituelen

 • Walvissen en zeeschildpadden spotten in Brazilië

 • Highlights en lowlights van Benin

 • 4 tips voor het boeken van jouw ideale vakantiehuis

 • Glamour en camping!

 • Waarom jij deze zomer een lastminute Texel moet boeken

 • Tablet en smartphone

 • Legenden en spookverhalen

 • Moederdagcadeaus voor reislustige en avontuurlijke moeders

 1. Marianne zegt:

  30 maart 2010

  Hé André
  Er bestaat ook Zwerf Kunst! Bij ons op het werk hebben we een schilderij liggen van iemand. Je mag er zo lang van genieten als je wilt, als je het maar weer doorgeeft aan de volgende en registreert via de website waar je het hebt gevonden. Handig is als je er zelf aan begint(met een boek of kunst of compleet wat anders) om het niet alleen in het Nederlands erop te zetten, maar ook in het Engels…kan die ook nog de grens over 😀

  • André zegt:

   30 maart 2010

   Mooi initiatief! Dankzij internet wordt steeds meer gedeeld en dat is goed, vooral voor reizigers: op Couchsurfing.com kun je gratis accommodatie vinden en op Hitchhikers.org gratis vervoer. Wat zouden we nog meer voor concepten kunnen bedenken?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Boekenruil: stuur je boek op reis - zwerfboek | Reishonger (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6106

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.